Jumat, 19 Oktober 2018

, , , ,

First Payment: Sekelumit Pengalaman Kontributor Lepas TravelingYuk.com

Halo temans, apa kabar? Ada yang sedang menyiapkan rencana liburan akhir tahun? Iya deh tahu kalau dua bulan lagi sudah waktunya menyambut tahun baru. Tapi tunggu dulu, menyiapkan rencana memangnya sudah punya uang saku untuk traveling akhir tahun ini?

Tenang saya nggak nyinyir atau julid kok. Kali ini saya cuma ingin membuat blog post tentang sekelumit pengalaman first payment saya sejak bergabung sebagai kontributor TravelingYuk.com. Nah, ini salah satu situs web traveling yang pernah saya bahas dalam blog post "Mengumpulkan Modal Traveling: Jual Tulisan Perjalanan" beberapa waktu yang lalu.


Rasanya Tulisan Pertama di Approve Tim Redaksi TravelingYuk




Saat blog post mengenai menjual tulisan untuk modal traveling saya publish di blog ini, sejujurnya saya baru akan memulai jalan baru saya sebagai kontributor lepas di TravelingYuk. Sejujurnya sih saya sendiri kurang PeDe untuk mengirimkan tulisan, ya seperti yang kalian tahu kalau tulisan yang dibuat di blog ini pun konsepnya "curhatan". Tapi bukankah kita tidak akan tahu hasilnya kalau kita sendiri tidak mencobanya?

Berbekal kemampuan menulis artikel traveling yang sangat standar itu pula saya mengirimkan artikel pertama dari pengalaman jalan-jalan saya ke Dieng. Sangat bersyukur karena Allah mengizinkan Tim Redaksi untuk meng-approve artikel yang saya ajukan tersebut. Dari sanalah saya belajar bagaimana sistem penerimaan artikel dan waktu publish yang digunakan oleh TravelingYuk. Ya, karena meskipun sudah di approve, tulisan saya tidak lantas langsung di publish saat itu juga. Ada penjadwalan sesuai dengan kebutuhan redaksi. Meskipun begitu, tulisan saya diterima pun sudah sangat senang, bukan?

Kalau tidak salah artikel saya tersebut akhirnya publish pada bulan Mei 2018. Untuk tanggalnya saya sendiri kurang tahu, karena saya sendiri tidak rajin memeriksa status tulisan yang sudah saya ajukan (khususnya setelah di approve).

 

Penawaran Harga Tinggi Bukanlah Prioritas




Kalian tahu? Artikel pertama berjudul Deretan Destinasi Wisata Dieng, Pas Banget Buat Weekend Getaway, yang saya sebutkan di atas, bisa lolos dengan penawaran harga 25 ribu rupiah. Kenapa saya bersedia menerima tawaran harga dari tim redaksi? Karena saya sadar ada banyak kelemahan dari artikel saya tersebut. Misalnya, foto yang saya gunakan kualitasnya sangat standar hingga perlu diganti alternatif foto lain. Selain itu, penyampaian di dalam artikelnya juga kurang kuat. Banyak informasi yang tidak spesifik.

Tapi tulisan pertama saya yang diterima tersebut juga menjadi salah satu pembelajaran untuk terus memperbaiki kualitas tulisan saya. Meskipun sampai saat ini pun saya masih terus belajar. Bahkan masih tetap ada tulisan yang saya sendiri agak kurang sreg karena kualitasnya.

Contohnya seperti artikel Pantai Ngandong, Pesona Rahasia di Pesisir Gunung Kidul Jogja. Setelah membacanya kalian tentu sadar kalau informasi di dalamnya terasa 'lemah', bukan? Foto yang saya gunakan juga kurang menggugah, meskipun sebenarnya diambil menggunakan kamera pocket. Tidak heran bagi saya saat mendapati tim redaksi memberikan tawaran harga 20 ribu saja untuk artikel tersebut. Tetapi saya terima, karena tujuan utama saya adalah agar informasi yang ada di dalam tulisan saya tersampaikan ke khalayak yang menjadi pembaca setia TravelingYuk. Itu saja.

Jadi, bagi kalian yang sudah mencoba mengajukan tulisan ke TravelingYuk tapi menolak tawaran tim redaksi karena menurut kalian terlalu receh. Cobalah untuk menerimanya dan menganalisa kembali tulisan yang kalian ajukan. Pasti kalian akan bisa menemukan sisi mana saja dari tulisan kalian yang perlu mendapatkan perbaikan. Belajarlah dari kekurangan itu dan buatlah tulisan yang lebih baik. Kalau tulisan kalian bernilai lebih, tim redaksi juga tentunya akan  mempertimbangkan untuk menawarkan harga yang lebih tinggi. Betul? Anggap saja sembari belajar, berbagi informasi, dan bonusnya dapat uang tambahan. Se-simple itu!

 

First Payment dan Proses Penantiannya




Singkat curhatan, setelah mengirimkan tulisan pertama sekitar 4 bulan yang lalu saya terus mengirimkan beberapa tulisan lainnya. Saya bersyukur dari tulisan-tulisan tersebut saya berhasil mengumpulkan sejumlah 395 ribu rupiah. Jumlah yang mungkin tidak banyak menurut kalian. Tetapi bagi saya, dengan uang tersebut sudah bisa booking hotel 2-3 malam, beli tiket kereta PP untuk 1 tujuan, dapat tiket pesawat sekali jalan, atau memenuhi kebutuhan traveling lainnya.



First payment saya lakukan pada 14 September 2018, saat itu statusnya langsung berubah menjadi "diproses". Berapa waktu yang dibutuhkan sampai payment masuk ke rekening saya? Kurang lebih selama 14 hari. Menurut TravelingYuk sendiri prosesnya memang memakan waktu maksimal 14 hari. Tetapi, sebelum ditransfer, pihak finance TravelingYuk terlebih dahulu menghubungi saya untuk meminta scan dokumen NPWP. Ya, mereka membutuhkan NPWP tersebut untuk keperluan pemotongan pajak pembayaran kontributor lepas (atas payment yang ditarik). Jumlah uang yang saya terima setelah dipotong pajak bisa kalian lihat dalam foto di atas.

 

Nah, sampai disini dulu ya temans cerita tentang pengalaman saya menjadi kontributor lepas TravelingYuk. Lain kali saya sambung lagi kalau ada informasi terbaru. Jika dari kalian ada yang ingin bertanya terkait pengalaman saya ini, silahkan tanyakan melalui kolom komentar yang ada di bawah blog post ini. Saya akan usahakan untuk menjawab pertanyaan kalian sesuai dengan apa yang saya ketahui.

See you di blog post saya selanjutnya ^^

33 komentar:

  1. Boleh minta emailnya kak ?
    Untuk sharing.

    BalasHapus
  2. Halo kak, email saya reksitawardani@gmail.com ?
    Bisa di cek di 'About & Contact.'

    BalasHapus
  3. Boleh tau kak selain menjadi kontributor di traveling yuk , kakak pernah menjadi kontributor dimana lagi? siapa tau bisa berbagi pengalaman. Terimakasih ??

    BalasHapus
  4. Halo ? Kalau yang berhubungan dengan traveling sejauh ini baru TravelingYuk. Beberapa juga ada di IDN Times, tapi bukan sepenuhnya pengalaman traveling sendiri kalau yg di IDN ini.

    BalasHapus
  5. Sharing-sharing by email dong kak
    Masih nyoba nii ?

    BalasHapus
  6. saya juga kontributor travelingyuk.com.

    BalasHapus
  7. Kalo gapunya NPWP gimana ya :(

    BalasHapus
  8. Wah.. kurang tahu ya kak kalau masalah itu. Mungkin bisa coba ditanyakan langsung saja ke pihak TravelingYuk nya

    BalasHapus
  9. Halo kak, salam kenal.
    Sudah berapa lama jadi kontributor di TravelingYuk?
    Saya malah sedang vakum hehe

    BalasHapus
  10. Oh ya kak nanya dong. Kalo pihak sana nya uda kasi kita harga trs kita setuju dgn harga tsb kan statusnya approved. Nah itu pasti tayang atau ada kemungkinan reject?

    BalasHapus
  11. belum lama baru jajan beberapa minggu

    BalasHapus
  12. Kalau menurut pengalaman sih, kalau statusnya sudah 'approved' pasti tayang.
    Cuma memang tidak publish saat itu juga.
    Mungkin beberapa hari atau bahkan minggu setelah status berubah approved.

    BalasHapus
  13. kl gk punya npwp honornya dipotong 3 %

    BalasHapus
  14. sekarang kirim artikel ke Travelingyu.com makin sulit alasannya foto tidak memenuhi syarat

    BalasHapus
  15. Moppy Apriyadi29 Agustus 2019 04.17

    Min cara withdraw nya g mana sih? Koq saya ngk nemu tombol withdraw di travelingyuk. Cuma ada pilihan withdraw terus kita klik jumlah tulisan yang mau di pilih. Nah mau klik withdraw nya ngk bisa?

    BalasHapus
  16. I conceive this web site has some rattling good information for everyone :D. "A friend might well be reckoned the masterpiece of nature." by Ralph Waldo Emerson.

    BalasHapus
  17. Daftar jadi kontributor gimana caranya ya disini

    BalasHapus
  18. hi kak mau tanya dong.. biasanya berapa lama ya artikel kita direview oleh admin?

    BalasHapus
  19. Halo, kak
    Wah kalau itu sih, menurut pengalaman, nggak menentu. Tergantung kebutuhan tim redaksi. Ada yang super cepat (hitungan jam), beberapa hari setelah submit, atau bahkan mungkin 1 minggu atau lebih.

    Oh iya, sudah gabung ke grup telegram kontributor TravelingYuk?
    Untuk lebih jelasnya sih bisa ditanyakan langsung saja ke tim redaksinya yang kebetulan ada di grup tersebut.

    BalasHapus
  20. Saya coba submit artikel juga di travelingyuk tapi masih pending :(

    BalasHapus
  21. Halo kak Nonanomad, semoga segera di approve ya.
    Saya sendiri malah belum bisa submit lagi karena nggak pernah traveling, hihi

    BalasHapus
  22. Hey, my name’s Eric and for just a second, imagine this…

    - Someone does a search and winds up at jalankuseru.com.

    - They hang out for a minute to check it out. “I’m interested… but… maybe…”

    - And then they hit the back button and check out the other search results instead.

    - Bottom line – you got an eyeball, but nothing else to show for it.

    - There they go.

    This isn’t really your fault – it happens a LOT – studies show 7 out of 10 visitors to any site disappear without leaving a trace.

    But you CAN fix that.

    Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know right then and there – enabling you to call that lead while they’re literally looking over your site.

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

    Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better!

    Plus, now that you have their phone number, with our new SMS Text With Lead feature you can automatically start a text (SMS) conversation… so even if you don’t close a deal then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

    Strong stuff.

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

    You could be converting up to 100X more leads today!

    Eric
    PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
    You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitor.com/unsubscribe.aspx?d=jalankuseru.com

    BalasHapus
  23. My name’s Eric and I just found your site jalankuseru.com.

    It’s got a lot going for it, but here’s an idea to make it even MORE effective.

    Talk With Web Visitor – CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com for a live demo now.

    Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site.

    And once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation… and if they don’t take you up on your offer then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

    The difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour means you could be converting up to 100X more leads today!

    Eric
    PS: Studies show that 70% of a site’s visitors disappear and are gone forever after just a moment. Don’t keep losing them.
    Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
    You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitor.com/unsubscribe.aspx?d=jalankuseru.com

    BalasHapus
  24. Hey there, I just found your site, quick question…

    My name’s Eric, I found jalankuseru.com after doing a quick search – you showed up near the top of the rankings, so whatever you’re doing for SEO, looks like it’s working well.

    So here’s my question – what happens AFTER someone lands on your site? Anything?

    Research tells us at least 70% of the people who find your site, after a quick once-over, they disappear… forever.

    That means that all the work and effort you put into getting them to show up, goes down the tubes.

    Why would you want all that good work – and the great site you’ve built – go to waste?

    Because the odds are they’ll just skip over calling or even grabbing their phone, leaving you high and dry.

    But here’s a thought… what if you could make it super-simple for someone to raise their hand, say, “okay, let’s talk” without requiring them to even pull their cell phone from their pocket?

    You can – thanks to revolutionary new software that can literally make that first call happen NOW.

    Talk With Web Visitor is a software widget that sits on your site, ready and waiting to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re still there at your site.

    You know, strike when the iron’s hot!

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

    When targeting leads, you HAVE to act fast – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later is huge – like 100 times better!

    That’s why you should check out our new SMS Text With Lead feature as well… once you’ve captured the phone number of the website visitor, you can automatically kick off a text message (SMS) conversation with them.

    Imagine how powerful this could be – even if they don’t take you up on your offer immediately, you can stay in touch with them using text messages to make new offers, provide links to great content, and build your credibility.

    Just this alone could be a game changer to make your website even more effective.

    Strike when the iron’s hot!

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to learn more about everything Talk With Web Visitor can do for your business – you’ll be amazed.

    Thanks and keep up the great work!

    Eric
    PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – you could be converting up to 100x more leads immediately!
    It even includes International Long Distance Calling.
    Stop wasting money chasing eyeballs that don’t turn into paying customers.
    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitor.com/unsubscribe.aspx?d=jalankuseru.com

    BalasHapus
  25. Cool website!

    My name’s Eric, and I just found your site - jalankuseru.com - while surfing the net. You showed up at the top of the search results, so I checked you out. Looks like what you’re doing is pretty cool.

    But if you don’t mind me asking – after someone like me stumbles across jalankuseru.com, what usually happens?

    Is your site generating leads for your business?

    I’m guessing some, but I also bet you’d like more… studies show that 7 out 10 who land on a site wind up leaving without a trace.

    Not good.

    Here’s a thought – what if there was an easy way for every visitor to “raise their hand” to get a phone call from you INSTANTLY… the second they hit your site and said, “call me now.”

    You can –

    Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site.

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

    Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better!

    That’s why we built out our new SMS Text With Lead feature… because once you’ve captured the visitor’s phone number, you can automatically start a text message (SMS) conversation.

    Think about the possibilities – even if you don’t close a deal then and there, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

    Wouldn’t that be cool?

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

    You could be converting up to 100X more leads today!
    Eric

    PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
    You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitor.com/unsubscribe.aspx?d=jalankuseru.com

    BalasHapus
  26. Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from
    an established blog. Is it tough to set up your own blog?
    I'm not very techincal but I can figure things out
    pretty fast. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to start.
    Do you have any tips or suggestions? With thanks

    BalasHapus
  27. Claudia Clement28 Mei 2020 22.20

    Hi, We are wondering if you would be interested in our service, where we can provide you with a dofollow link from Amazon (DA 96) back to jalankuseru.com?

    The price is just $87 per link, via Paypal.

    To explain what DA is and the benefit for your website, along with a sample of an existing link, please read here: https://backlinkfaq.xyz/

    If you'd be interested in learning more, reply to this email but please make sure you include the word INTERESTED in the subject line field, so we can get to your reply sooner.

    Kind Regards,
    Claudia

    BalasHapus
  28. Hi, Eric here with a quick thought about your website jalankuseru.com...

    I’m on the internet a lot and I look at a lot of business websites.

    Like yours, many of them have great content.

    But all too often, they come up short when it comes to engaging and connecting with anyone who visits.

    I get it – it’s hard. Studies show 7 out of 10 people who land on a site, abandon it in moments without leaving even a trace. You got the eyeball, but nothing else.

    Here’s a solution for you…

    Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to talk with them literally while they’re still on the web looking at your site.

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

    It could be huge for your business – and because you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation – immediately… and contacting someone in that 5 minute window is 100 times more powerful than reaching out 30 minutes or more later.

    Plus, with text messaging you can follow up later with new offers, content links, even just follow up notes to keep the conversation going.

    Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable.

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

    You could be converting up to 100X more eyeballs into leads today!

    Eric
    PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
    You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitor.com/unsubscribe.aspx?d=jalankuseru.com

    BalasHapus
  29. Barbara Atyson2 Juni 2020 08.36

    Hi,

    We'd like to introduce to you our explainer video service which we feel can benefit your site jalankuseru.com.

    Check out some of our existing videos here:
    https://www.youtube.com/watch?v=zvGF7uRfH04
    https://www.youtube.com/watch?v=MOnhn77TgDE
    https://www.youtube.com/watch?v=KhSCHaI6gw0

    All of our videos are in a similar animated format as the above examples and we have voice over artists with US/UK/Australian accents.

    They can show a solution to a problem or simply promote one of your products or services. They are concise, can be uploaded to video such as Youtube, and can be embedded into your website or featured on landing pages.

    Our prices are as follows depending on video length:
    0-1 minutes = $169
    1-2 minutes = $279
    2-3 minutes = $389

    *All prices above are in USD and include a custom video, full script and a voice-over.

    If this is something you would like to discuss further, don't hesitate to get in touch.
    If you are not interested, simply delete this message and we won't contact you again.

    Kind Regards,
    Barbara

    BalasHapus
  30. Hey - I was checking out your site and I’m impressed with how clean and professional it looks.

    Adding video to your website has become an absolute MUST. Even something basic that clearly defines exactly what it is you're offering & why work with your company vs competitors...

    My team, based out of Jerusalem and California, creates quality animated explainer videos. Our award-winning videos are proven to increase customer engagement and decrease user bounce rate.

    Email me back for some explainer video samples, pricing, or just to say hi!


    --Tara Campbell
    Email: Tara.c@vidthebiz.com
    Website: VidTheBiz.com

    BalasHapus
  31. Amanda Mulroy14 Juli 2020 08.25

    Hello,

    I am reaching out to see if you'd be interested in trying our live chat software on your website. We've helped many companies add it to better service their customers online. It is 100% free for six months with no commitment at all, and we can help install it for you too.

    You can chat in real-time with your customers on jalankuseru.com, display important messages via targeted popups, and send automated emails to increase conversions.

    Would you be interested in learning more? I'd be happy to answer any questions you have. My name is Amanda, and I look forward to connecting with you!

    Amanda Mulroy
    Online Chat Services, Tyipe LLC (pronounced "type")
    500 Westover Dr #15391 Sanford, NC 27330

    Not interested? You can opt out your website here http://eroutemgr.com/remove?q=jalankuseru.com&i=13

    BalasHapus
  32. Hi, my name is Eric and I’m betting you’d like your website jalankuseru.com to generate more leads.

    Here’s how:
    Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you as soon as they say they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re still there at jalankuseru.com.

    Talk With Web Visitor – CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com for a live demo now.

    And now that you’ve got their phone number, our new SMS Text With Lead feature enables you to start a text (SMS) conversation – answer questions, provide more info, and close a deal that way.

    If they don’t take you up on your offer then, just follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

    The difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour means you could be converting up to 100X more leads today!

    Try Talk With Web Visitor and get more leads now.

    Eric
    PS: The studies show 7 out of 10 visitors don’t hang around – you can’t afford to lose them!
    Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
    You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
    CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try Talk With Web Visitor now.

    If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitor.com/unsubscribe.aspx?d=jalankuseru.com

    BalasHapus